nieuws

Hier vind je nieuws over wijn, producten en tips.

CHINON

Voor de laatste proeverij die ik voor de proefgroep van de Vinologenopleiding organiseerde, had ik ook een Chinon uitgekozen. Chinon is een appelation in de Loire in Frankrijk. De wijn wordt gemaakt van 100% Cabernet Franc, een mooie blauwe druif.

Deze Chinon van Baudry-Dutour uit 2016 vond ik verrassend soepel en zacht.

CHENIN BLANC DAG 15 juni 2019

Het is vandaag internationale Chenin Blanc dag en daar doe ik heel graag aan mee! Het is namelijk een druif die niet heel bekend is bij het grote publiek, maar die wel zeker heel goed waardeerbaar is door de witte wijn liefhebber en daarom zeker meer aandacht verdient. Oorspronkelijk uit de Loire, waar het klimaat behoorlijk koel is vergeleken bij bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waardoor er behoorlijke verschillen in smaak ontstaan. Van zonder houtopvoeding tot en met rijping in oud Frans eiken ontstaan er mooie wijnen voor ieders smaak.

Van transparant tot donker goudgeel, met inherente wisselende smaak, maar altijd met van nature frisse zuren.

Vandaag drink ik een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc uit 2018 van wijnhuis Bloemfontein. Met een fruitig aroma en een vol mondgevoel. En natuurlijk die frisse zuren. Voor die prijs ben ik zeker tevreden 🙂

BALI

In het relatief koele noorden van Bali wordt ook wijn geproduceerd. De regels in Indonesië qua wijnproductie en import zijn zeer strikt vanwege het Islamitisch geloof dat daar overwegend (Bali is hoofdzakelijk Hindoeistisch) wordt aangehangen. Dit maakt dat de wijn relatief duur is. Ook de methode van productie die voor bijvoorbeeld Cape Discovery en Two Islands wordt gehanteerd, namelijk het importeren van ingevroren druiven uit Australië waarna de vinificatie op Bali plaatsvindt, komt de wijnprijs niet ten goede.

In de restaurants die door Balinezen worden gerund krijg je dan ook de wijn in een portglas geserveerd als je deze per glas bestelt. Maar dan neem je gewoon drie glazen in plaats van twee…

De wijn die geheel op Bali wordt geproduceerd is de Hatten. Deze komt in de varianten rood, wit (droog en zoet) en rosé. Als je er niet teveel van verwacht is het een prettige zomerwijn die goed bij de hoge temperatuur en het heerlijke, altijd ietwat pittige eten past. Het relatief lage alcoholpercentage (11%) zorgt hier ook voor.

Onze ervaring is dat de wijn meestal keurig in een wijnkoeler wordt geserveerd.  We kwamen een paar leuke vormen tegen.

De wijn mag dan relatief duur zijn (ca €10,50 per fles in de winkel voor Hatten en €20,00 per halve liter in een goed restaurant voor Chileense Sauvignon), maar het eten op Bali is dusdanig goedkoop dat dat elkaar weer compenseert en de wijn/spijs combinatie toch leuk betaalbaar is, want op Bali geloven ze dat…

KRETA

Natuurlijk kun je op Kreta ook geïmporteerde wijnen krijgen die je misschien eerder zou kiezen omdat de namen Chardonnay en Sauvignon Blanc bekend klinken, maar als één van de oudste wijnlanden ter wereld produceren ze ook zelf heel goede wijn die ook nog eens vriendelijker geprijsd is. Als je toevallig de komende tijd op Kreta bent en je bent in de buurt van Chania dan is dit een echte aanrader om te drinken als je van een droge, frisse witte wijn houdt. Ik heb me laten vertellen dat hij ook in veel restaurants wordt geschonken. In de supermarkt betaal je € 4,50 voor een fles. Yamas!