Vinologenopleiding

BLIJVEN PROEVEN!

Op weg naar het examen op 2 maart aanstaande blijft de gang er qua proefavonden goed inzitten. De club is inmiddels wel behoorlijk uitgedund maar dat doet gelukkig niets af aan de kwaliteit van deze avonden. Eerlijk gezegd vind ik een kleinere groep leerzamer en gezelliger, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Vlak voor Kerst mocht ik weer een avond organiseren. Een leuke aanloop naar de feestdagen. Je zou zeggen dat je zelf niet echt aan proeven toekomt als je de organisatie hebt, maar niets is minder waar. Ik had juist wijnen gekozen waarvan mijn smaakherkenning nog wel wat training nodig had. Althans, dat gold voor de rode wijnen. De witte wijnen waren wijnen die ik behoorlijk goed ken en zelf lekker vind 😉

Gebruikelijk is om net als op het examen 12 wijnen te laten proeven waarvan de eerste vaak een bubble is, 5 witte, 5 rode en als afsluiter een versterkte of dessertwijn. Gezien de wintertijd en het feit dat ik zelf meer moeite heb met rode wijnen dan met witte had ik de verhouding wat aangepast. Om een indruk te geven wat voor wijnen er zoal op zo’n avond worden geproefd hier de complete lijst:

Prosecco
2018 Friuli, Pinot Grigio
2019 Western Cape, Chenin Blanc
2018 Touraine, Sauvignon Blanc
2018 Rheinhessen, Riesling, Trocken
2018 Stellenbosch, Pinotage
2017 Sancerre, Pinot Noir
2018 Puglia, Primitivo
2016 Rioja, Crianza
2015 Côtes du Rhône
2016 Bordeaux
2016 Banyuls Rimage

Het was een ook voor mij weer leerzame en gezellige avond en op naar de volgende!     

*****************************     

PROEFGROEP PROEVERIJ

Om te leren om goed te proeven is het van belang om dit zeer regelmatig te doen. Vandaar ook het samenstellen van proefgroepen aan het begin van de opleiding. Eén van de meest leerzame aspecten van de opleiding vind ik het samenstellen van een proeverij voor de proefgroep. Het uitzoeken van de wijnen, het opstellen van de vragen en natuurlijk het opzoeken van alle theorie die hierbij komt kijken vind ik niet alleen heel leerzaam maar ook heel erg leuk. Een verrassende twist inbouwen is een leuke uitdaging.

Op de avond zelf verpak je de flessen in zilverfolie of speciale blindproefkousen, want er moet natuurlijk wel blind geproefd worden. Vergeet alleen vooral niet om de flessen te nummeren anders wordt het voor jezelf ook een hele verrassing. Misschien ook wel een leuk idee om een keer te doen 😉

De avond zelf is altijd zo om want het tempo ligt best hoog met 12 wijnen die geproefd moeten worden. Gelukkig wordt er door een aantal toch nog wel tijd gevonden om na het proeven te genieten van een glas van de favoriet van die avond. Meestal met een lekker hapje er bij 🙂

***********************************

MEER ASPECTEN VAN WIJN(KENNIS)

De één na laatste officiële lesdag is gewijd aan wat er naast de voor de hand liggende onderwerpen als de druiven, het vinificatieproces en herkomst ook nog belangrijk is als het om wijn gaat. De ochtendles wordt besteed aan Wijn en Marketing.

Een niet geheel onbelangrijk onderwerp als je er van uit gaat dat de meeste mensen zich niet bezighouden met wijn vanwege de hobby 😉

In een ver verleden heb ik me gestort op een Reclame en Marketing opleiding en vandaar dat er wel enige basiskennis is, maar lang niet voldoende. Zeker de specifieke kenmerken van wijn leveren interessante marketingvragen op. Omdat de tijd die beschikbaar is voor deze les natuurlijk te kort is om alle ins en outs te kunnen behandelen, ga ik dat zeker op eigen gelegenheid verder doen, maar ik heb al wel een paar eye-openers te pakken!

Het tweede onderwerp deze dag is voor veel mensen in die zin zeer interessant, dat één van de meest gestelde vragen toch wel is: welke wijn drink ik bij welk gerecht en vice versa. Want het is maar waar je van uit gaat. Ga je uit van het eten en zoek je er een wijn bij of ga je uit van een wijn en maak je daar een gerecht bij? Inmiddels weet ik het antwoord 🙂

Naast die vraag is om andere vragen hierover te kunnen beantwoorden van groot belang hoe de diverse smaken elkaar beïnvloeden. Net zoals er een grote diversiteit is in smaken van wijn geldt dat natuurlijk ook voor eten. De docent die deze les geeft, Peter Klosse, heeft het verheven tot een wetenschap en er diverse boeken over gepubliceerd. Zeer interessant.

De gerechten in combinatie met de wijnen en de effecten op elkaar zijn eigenlijk alleen maar een aanleiding geweest om me ook hierin vooral verder te gaan verdiepen!

Kortom: het is een zeer leerzame dag geweest.

**************************

VOORBEREIDING LESDAG…

Elke twee weken is er een lesdag in Maarn. De ochtend bestaat uit het (leren) proeven en de middag wordt gewijd aan een thema. Voor aanstaande maandag staan Bordeaux en Sud-Ouest op de rol. Bordeaux is met 112.600 ha het grootste productiegebied van kwaliteitswijnen ter wereld! Voor de echte wijnliefhebber dus een heel interessant gebied waar ook veel over te weten en dus te leren valt. Om me zo optimaal mogelijk in de stof te kunnen verdiepen en om vooral niks aan informatie te missen, heb ik voor de zekerheid niet alleen het nieuwe boek maar ook wat extra boeken er bij gepakt…

Linkeroever, rechteroever, Entre-Deux-Mers…Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc…beroemde wijnhuizen als Lafite Rothschild en Petrus…je wordt meegenomen naar de zomerwarmte van Frankrijk waar mooie wijnen worden gemaakt. Terwijl het hier herfstig koud grijs en grauw is, wordt het al lezende steeds verleidelijker om wat van die zon in een fles te gaan nuttigen. Voor de studie is het echter beter om dat nog maar even niet te doen, maar  straks….

******************************

PROEVEN, PROEVEN EN NOG EENS PROEVEN!

Een heel belangrijk onderdeel van de opleiding is het (leren) proeven van wijn om allerlei verschillende redenen. Dus op maandagmorgen om 10.00 uur zit je met dit voor je neus….

Kleur, aroma’s, smaak, alcoholpercentage en mondgevoel zouden tot de conclusie moeten leiden welke druivensoort, klimaat, herkomst en leeftijd de wijn heeft. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Want wat ruik je bijvoorbeeld eigenlijk precies? En die geur verandert ook nog eens naarmate de wijn warmer wordt of het glas waaruit je de wijn drinkt anders is.

Er zijn legio factoren die het proeven beïnvloeden, dus om dat te laten ervaren zaten we op een gegeven moment allemaal met een ooglapje voor en oordoppen in met dichtgeknepen neus uit een glas te slurpen. Tja je moet er wat voor over hebben. De extra uitdaging was om ook nog blind de spuugbeker te vinden 😉 Ook het blind proeven uit een zwart glas gaf een verrassende uitkomst.

Ik ben uiteindelijk de tel van het aantal glazen dat we vandaag geproefd hebben kwijt geraakt, maar dat is helemaal niet erg want het is juist de bedoeling dat je heel veel wijnen proeft. Vandaar ook de oprichting van de proefgroepen waarmee je op regelmatige basis proeft. Er zullen dus komend jaar nog vele glazen volgen op zowel de opleiding als bij de proefgenoten. Onze proefgroep bestaat uit 12 personen. Een flinke club maar wel gezellig. En zo kom je ook nog eens ergens 🙂

******************************

EN WE ZIJN BEGONNEN!

Even een snelle blik door het raam….

en daar gaan we…

De eerste dag van de opleiding tot Vinoloog begon voor ons om 09.00 u in het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek. De gedachte hierachter is dat je natuurlijk geen Vinoloog kunt worden zonder dat je een wijngaard “live” hebt gezien. En afgezien van het feit dat dat natuurlijk ook zo is was het ook nog eens heel erg leuk en leerzaam om de achtergronden van de Nederlandse wijnbouw te horen van oenoloog Adam. Van het opbinden van de ranken tot de klimaatverandering kwam voorbij.

Net als dit glas puur Hollandse wijn

En na een rondleiding door de wijnkelder en de wijngaard waar de druiven geduldig hangen te wachten op het moment dat ze geplukt (eigenlijk geknipt) gaan worden, namen we afscheid van deze mooie plek in Groesbeek.

Volgende week maandag beginnen we met het proeven en de rest.

Slechts deze 4 mappen hoeven het komende jaar in onze hoofden te worden opgenomen en dan weten we er best heel veel van schijnt: ik zeg appeltje, eitje 😉